REZERVIRAJTEUživajte u neponovljivom i jedinstvenom pogledu na more, zidine i tvrđave Lovrijenac i Bokar.

Na Pilama, u blizini mora, na samom ulazu u staru gradsku jezgru, nalazi se restoran Nautika s čije ćete terase uživati u neponovljivom i jedinstvenom pogledu na more, zidine i tvrđave Lovrijenac i Bokar.

Šef kuhinje Mario Bunda, sa svojim timom kuhara, iz ponude izdvaja žive jastoge s otoka Visa kao i ostale delicije iz akvatorija Jadranskog mora.


Smještena na lokaciji nekadašnje dubrovačke pomorske škole u kojoj su od 1881. godine čuveni dubrovački kapetani stjecali znanje, Nautika je zadržala izgled kojim podsjeća na svoju bogatu povijest i zlatno doba Dubrovačke Republike.
Renomirani časopis Condé Nast Traveller proglasio je 2008. godine Nautiku šestim najromantičnijim restoranom na svijetu, a njeni djelatnici imali su čast uslužiti svetog Ivana Pavla II. u Dubrovniku, 6. lipnja 2003.


"Šesti najromantičniji restoran na svijetu"
Condé Nast Traveller
"Šesti najromantičniji restoran na svijetu"
Condé Nast Traveller

O našoj kuhinji

Uloga kuhara započinje ondje gdje rad obrtnika i djelo prirode, prestaje. Ona se sastoji u tome da se napravi vrlo dobrim ono što je već samo po sebi jako lijepo. Nautika je mjesto gdje se ujedinjuju tradicija, kvaliteta i kreativnost te stvara potpuno nova "uzvišena" dimenzija mediteranske kuhinje.
Naš prvi izbor uvijek su lokalni dobavljači – od onih koji nam donose plodove mora, do onih koji za nas uzgajaju povrće. Koristimo isključivo svježu ribu i plodove mora i po tome smo nadaleko poznati. Svakog jutra dočekujemo lokalne ribare koji dovoze svoj ulov u dubrovačku luku.
Jastozi dopremljeni s Visa, škampi i razne vrste netom ulovljenih jadranskih riba dio su naše svježe i zdrave ponude.

Uz svoje dobro poznate specijalitete od riba i plodova mora, s radošću Vam pripremamo i najfinija mesna jela i ukusne vegetarijanske obroke.


Godišnja doba uvelike
diktiraju koje ćemo od raznovrsnih
namirnica koristiti
Godišnja doba uvelike
diktiraju koje ćemo od
raznovrsnih namirnica koristiti

Intervju s Mariom Bundom; Chef restorana Nautika

U kojem se smjeru razvija hrvatska gastronomija? Kako se Nautika uklapa u taj razvoj?

Hrvatska gastronomska scena u posljednjem desetljeću doživljava uzlet, jednu vrstu renesanse. Većina hrvatskih restorana, uključujući Nautiku, čvrsto veže svoju ponudu uz gastronomsko naslijeđe.
U Nautici uredno njegujemo tradicionalne specijalitete koji su nas odgajali dugi niz godina s tim da izgled i prezentacija jela slijede suvremene trendove. Promjena godišnjih doba diktira promjenu glavnih namirnica koje upotrebljavamo.
Nautiku možemo opisati kao mjesto gdje se tradicija, kvaliteta i kreativnost sjedinjuju stvarajući potpuno novu dimenziju mediteranske kuhinje.

Da li je tradicionalna hrana još uvijek u srcu hrvatske gastronomije ili se više pažnje pridaje novim stilovima i utjecajima?

Naša tradicionalna hrana je duboko usađena u srce gastronomije i većina restorana bazira svoju ponudu na tradicionalnim jelima. Mali broj restorana u Hrvatskoj prezentira internacionalnu kuhinju. Ne bih znao kako definirati svoj stil kuhanja... rekao bih da se mijenja iz godine u godinu, u stalnom je razvoju. Sigurno je da nije statičan. Za mene je kuhanje nešto živo, nešto što diše i govori. Želim biti u mogućnosti komunicirati i dijeliti svaki osjećaj pomoću znanja koje mi moja struka pruža. Za mene je to životni stil.

Koliko je gastronomija važna kao dio hrvatske kulture i hrvatskog nacionalnog ponosa?

Kroz hrvatsku gastronomiju se uvelike očituje naša povijest, odnosno utjecaji različitih kultura koje su stoljećima bile prisutne na našim prostorima. Gastronomija sjevera Hrvatske bila je pod utjecajem srednjoeuropske kuhinje, a priobalni dio pod utjecajem Italije, posebno Venecije i čak Otomanskog Carstva. U starom se Dubrovniku, na primjer, pored domaćih delicija jednako uživalo u mletačkim rižotima i turskim pilavima.
Moje kolege i ja smo ponosni što prezentiramo kulturu obalnog područja i to u građevini koja je registrirana kao nacionalno kulturno dobro (listed building ), u drevnom dijelu grada koji je na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine. Nautika se nalazi u zgradi nekadašnje dubrovačke pomorske škole gdje su budući pomorci stjecali znanje od 1881. godine, otud joj i ime. Zadržala je izgled kojim podsjeća na tu povijest i pomorsko naslijeđe Dubrovačke Republike.

U kojoj su mjeri lokalne namirnice važne kao dio kulinarstva restorana Nautika i ostalih vodećih restorana? Koje lokalne namirnice su vam najdraže i zašto?

Svako jutro naš dobavljač je prvi na rivi gdje sačekuje lokalne ribare i kočarice koje pristižu u dubrovačku luku. Često i ja osobno ujutro rano prošetam gruškom tržnicom u potrazi za inspiracijom. Konavoski i župski vrtovi su nam nepresušan izvor svježeg voća i povrća. Radimo s odabranim seoskim domaćinstvima koja ekološki uzgajaju voće i povrće, i to uglavnom rade samo za nas.

Budući da većinom pripremamo riblja jela, koristimo isključivo svježe morske delicije. Najdraži su nam jastozi s otoka Visa, bijela riba i škampi, jer s tim zdravim namirnicama iz Jadranskog mora možemo kreirati najukusnija jela.

Uloga kuhara započinje ondje gdje rad težaka i djelo prirode prestaju. Ona se sastoji u tome da se napravi sjajnim ono što je već samo po sebi jako dobro.

Postaju li Dubrovnik i Hrvatska "magnet" za poznate zvijezde? Posjećuje li dosta poznatih osoba restoran Nautiku?

Zbog ljepote našeg grada i obale iz godine u godinu nas posjećuje sve više poznatih osoba. U lijepom su nam sjećanju ostali Bono Vox, Woody Harleson, Richard Gere, Valentino, a iznimna nam je čast bila poslužiti Svetog Oca Papu Ivana Pavla II.

Što je potrebno hrvatskoj gastro sceni da dosegne viši nivo?

Cilj svakog hrvatskog restorana trebao bi biti korištenje isključivo lokalnih namirnica jer su one po svom ukusu prvoklasne i rijetko ponovljive. Hrvatska se ponosi iznimno čistim morskim ekosustavom idealnim za život riba, školjkaša i puževa, kao i zdravim tlom i očuvanom prirodom. To moramo znati iskoristiti u najboljem smislu. Bilo bi dobro da su restorani izvan ljetne sezone aktivniji, da organiziraju razna događanja za svoju klijentelu te time potaknu lojalnost.


Nautika se nalazi na Pilama, u blizini mora, na samom ulazu u staru gradsku jezgru
Nautika se nalazi na Pilama, u blizini mora, na samom ulazu u staru gradsku jezgru

Lokacija

Adresa:
Brsalje br. 3, 20000 Dubrovnik, HrvatskaFotogalerija

Press
Opširnije iz medija

saznaj više


Za nas je kuhanje nešto živo,
nešto što diše i govori
Za nas je kuhanje nešto živo, nešto što diše i govori

VIP gosti
restorana Nautika

U našoj vrhunskoj ponudi uživale su mnoge poznate i ugledne osobe iz javnog života, a naši djelatnici imali su čast uslužiti svetog Ivana Pavla II. u Dubrovniku, 6. lipnja 2003. na čemu smo iznimno zahvalni i ponosni.

saznaj više

Obrazac za rezervacije
Restoran Nautika – DubrovnikRadno vrijeme:
svakim danom od 18:00 do 00:00


Nautika d.o.o. za trgovinu, ugostiteljstvo i ribarstvo, putnička agencija • Brsalje 1, 20000 Dubrovnik, Hrvatska • Trgovački sud u Dubrovniku, MBS: 090001205 • OIB: 51387086899 • PDV identifikacijski broj: HR51387086899 • Temeljni kapital: 5.057.900,00 kuna uplaćen u cijelosti • Članovi Uprave: Mario Raič, Ivo Dobroslavić, Toni Lazarević • Poslovna banka: OTP banka d.d., Domovinskog rata 61, Split • IBAN: HR1724070001100640026 • SWIFT: OTPVHR2X

OBAVIJEST O KOLAČIĆIMA

Ova internet stranica sadrži tzv. obavezne kolačiće (Cookies) radi ostvarivanja zadaće neometanog djelovanja stranice te statističke kolačiće kojima dozvoljavate praćenje statistike posjeta internetske stranice, a vaši podaci (adresa internetskog protokola, identifikatori kolačića) upotrebljavaju se za podešavanje kampanje kada vam prilikom ponovnog posjeta stranici serviramo oglas o aktivnosti zbog koje ste posjetili našu stranicu.

Upravitelj podacima je Nautika d.o.o., Brsalje 1, Dubrovnik, Hrvatska
Slaganje s kolačićima je automatsko prilikom korištenja naše internetske stranice.
Server na kojem se nalazi ova internet stranica primjereno je zaštićen.
Onemogućavanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskom pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na internetskim stranicama.

Od vanjskih servisa trenutačno se koristi mjerenje posjećenosti. Internet stranica nautikarestaurants.com koristi servis za mjerenje posjećenosti Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis sprema kolačiće, to možete učiniti na sljedećoj poveznici:
Google Analytics Opt-out Browser Add-on

Promjene i prestanak uvjeta korištenja

Društvo Nautika pridržava pravo izmjene ili prekida svih ili bilo kojeg dijela ove web stranice te Politika zaštite privatnosti na web stranici restorana u bilo kojem trenutku. Vaš raskid je moguć u bilo kojem trenutku, znači prestanak korištenja ove stranice i poništenje svih materijala i sadržaja preuzetih i korištenih s iste web lokacije.

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Kolačići se koriste da bi se unaprijedila funkcionalnost i korištenje naše web stranice, kao i u analitičke i marketinške svrhe. Saznaj više

REZERVIRAJTE