The World of Fine Wine

World's Best
Wine lists 2020
Jury Prize

Wine Spectator

2020 Edition

od 1981 Wine Spectator nagrađuje restorane s najboljim vinskim kartama.
Restoran Nautika dobitnik priznanja Best of Award of Excellence 2020.

Lista najboljih svjetskih restorana s pogledom na more.

22. Lipanj 2019.

Dubrovački restoran Nautika CNN je uvrstio među 26 najljepših restorana koji gledaju na more u čitavom svijetu.

"Ovaj restoran, smješten uz zapadni ulaz u dubrovački Stari grad, prepun je povijesti. Nekada je kao Dubrovačka škola pomorstva bio domaćin poznatim pomorcima još od 1880-ih godina. Na jelovniku se mogu kušati domaće delicije poput jastoga s dalmatinskog otoka Visa, ali romantični pogled je to što privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. S jedne strane je Jadransko more, a s druge strane dramatične tvrđave Lovrijenac i Bokar uzdižu se iz vode"


Wine Spectator

2019 Edition

Great Places to Wine & Dine
od 1981 Wine Spectator nagrađuje restorane s najboljim vinskim kartama.
Restoran Nautika dobitnik priznanja Best of Award of Excellence 2019.

"Simfonija u kamenu"

Lipanj 2010., (Jonathan Bastable)

Lipanjski broj Condé Nast Traveller-a donosi na pet strana atraktivnu reportažu o Dubrovniku i restoranu Nautika, eminentnog britanskog novinara Jonathana Bastablea, koji je u rujnu 2009. godine boravio u Dubrovniku.

"Malo gradova na svijetu ostavlja tako upečatljiv prvi dojam i čim ugledate Dubrovnik želite mu se približiti i ući u njega" – opisuje autor članka svoje prve impresije o Dubrovniku koristeći "shakespeareovske" atribute.

"Dubrovnik je ponovno otmjeno odredište koje poput magneta privlači poznate. Oprah Winfrey tražila je kuću koja bi bila na prodaju na glavnoj dubrovačkoj ulici Stradun; Kevin Spacey je proslavio svoj 50. rođendan u Villi Agave, iznimno otmjenom privatnom zdanju u sklopu Hotela Excelsior; a filmske zvijezde i glazbenike svih profila možete vidjeti kako uživaju u delicijama na terasi restorana Nautika, kojega odlična hrana i lokacija čine jednim od najboljih europskih restorana. Godine 2008. Nautika je proglašena za šesti najromantičniji restoran na svijetu. Hrana i usluga su vrhunske kakvoće, a obje terase su prelijepa mjesta za sjedanje i uživanje u nezaboravnom pogledu na pučinu u suton. Nautika je vrijedna uloženog novca."


The Sunday Times piše o Nautici

Svibanj 2010. (Michael Winner)

Kad sam rekao ljudima da sam napustio Auberge du Pere Bise (restoran oca Bise-a) nakon njihovih neprofesionalnih postupaka pri rezervaciji i da idem u Dubrovnik, pitali su: "Zašto"? Nisu bili u pravu! Bilo je to čudesno mjesto; divno sam se proveo.

Imali smo odličan obrok u restoranu Nautika, uz zidine starog grada. Marinirani škampi s kozjim sirom bili su nevjerojatni; svježi, iz Jadrana. Medaljoni od mlade teletine, prošek, slatki umak od grožđica i bijelog vina s pjenicom od graška i stošcem od krumpira - veličanstveno. Jednako kao i obližnja tvrđava na stijeni, koja se uzdiže iz mora, gdje je Daniel Day-Lewis igrao Hamleta.

Moja slastica bila je torta od skorupa, opisana kao kremasti kolač s maslacem, jajima, bademima i koricom od limuna. Još jedan trijumf!


Okus crnila i ružičastog

Rujan 2009. Časopis High Life (British Airways)

Sastojci ovog podneblja priređeni s domaćom darovitošću (''njuhom'') čine Dubrovnik ukusnim odredištem za ljubitelje hrane, kako je to otkrio vrhunski londonski Chef Mark Hix prigodom svog prvog posjeta Dubrovniku.

Večerao sam u restoranu Nautika. To je odličan ambijent, s više terasa ispred blagovaonica smještenih na više razina. Započeli smo s rižotom od sipe, u kojem je također bilo dobro upotrijebljeno crnilo. Jesti to dvaput u istom danu – bio je to rekord u mojoj knjizi, ali oba puta jelo je bilo vrlo dobro, iako se rižot pojavio s neobičnim mrljicama nečega na rubu tanjura. Siguran sam da to nije spadalo u sastavni dio jela i nije mu nimalo poboljšalo okus. Sljedeće jelo bila je neočekivana radost - cijeli brancin pečen u soli, savršeno pripremljen i srećom bez dodataka. Bio je poslužen s pohvale vrijednim umakom od maslinovog ulja napravljenim s otopinom ružmarina i zgusnutim žumancem jajeta, dosta sličnim holandskom umaku ili majonezi. Bila je to savršena večera zalivena s lokalnim bijelim vinom Pošip.

KAKO STIĆI

British Airways leti za Dubrovnik s londonskog Gatwicka. Pridružite se Executive Clubu i uštedite do 2.135 BA milja kad letite preko Kluba Europe u Dubrovnik.


Dubrovnik opet cvjeta

Ožujak 2008.

Restoran Nautika, smješten pokraj Vrata od Pila, dobiva odlične kritike za svoje riblje specijalitete, kao i za neprocjenjiv pogled koji se pruža s njegovih taraca na povijesne tvrđave i Jadransko more, čiji valovi, razbijajući se podno kamenih taraca restorana završavaju svoje dugo putovanje.

Najromantičniji svjetski restorani

Ožujak 2008. (Lexi Dwyer)

I nema boljeg mjesta koje će odraziti vaše mjesto u povijesti od tarace u Nautici. Mjesto:
Restoran Nautika, Dubrovnik

Zašto tamo:
u gradu u kojemu se smjenjuju pogledi (otoci, barke, krovovi), ovaj restoran, s pogledom na uvalu koja se vješto izdvojila od gužve, može se pohvaliti čarobnim pogledom.

Ozračje:
Stari dio grada okružen zidinama, čije se ulice sjaje od desetstoljetnog prolaza posjetitelja, izgleda kao muzej koji je oživio. I nema boljeg mjesta koje će odraziti vaše mjesto u povijesti od tarace u Nautici: dvije kamene tvrđave, izvrsni primjeri savršeno očuvane srednjovjekovne ljepote, uranjaju u plavi Jadran, a jedrilice svako malo režu valove.

Mamac za tek:
promatrate more! Dakle, naručivanje bi trebalo biti jednostavno. Nautika se specijalizirala za morske specijalitete, specifično za Dalmaciju, kao što su brancin u umaku od liganja (crnilo), ili medaljoni od jastoga na korčulanski (posluženi na salatu s domaćim maslinovim uljem i ocatom).

Razlaz s prošlošću

12. kolovoza 2007. (Kate Garraway)

Našli smo savršeno mjesto – Nautika, restoran na terasi s pogledom na gradske zidine i more. Bilo nam je tako dobro da smo se vratili tri večeri zaredom.

Prošli put kada sam posjetila Hrvatsku izvještavala sam o posljedicama raspada bivše Jugoslavije. Kakva razlika nakon jednog desetljeća! Hrvati su se zdušno potrudili da te mračne dane ostave iza sebe i energičnost kojom pristupaju turizmu je svježa, ali ne i naporna. Iako volim putovanja, ne volim se osjećati kao turist.

Za razliku od nekih drugih mjesta na Mediteranu gdje je turizam uništio svaki trag autentične lokalne kulture, Hrvati ostavljaju dojam kao da misle "dobro nam je i bez vas, hvala vam lijepa", tako da za vrijeme vašeg boravka doista osjećate da ste ušli u neki drugi svijet. Povrh toga, more je bistro, a ljudi (što moj muž nije prestajao isticati) su spektakularno lijepi.

Dubrovnik je dragulj u hrvatskoj kruni i tim smo čudesnim gradom opasanim zidinama završili naš posjet – ali smo ga započeli u Splitu, malo sjevernije. Tu je dolazila elita Rimskog carstva uživati u svom ratnom plijenu. Car Dioklecijan izgradio je tu svoju palaču, čiji dijelovi još uvijek stoje. Kroz stoljeća su se unutar njezinih ostataka nakalemile katedrala, kuće, trgovine... Možda zvuči kao mješavina svega i svačega, ali nekako se sve savršeno uklapa i pretvara ovu lokaciju u nešto više od povijesne ruševine – u spomenik prošlosti koji i danas živi.

Našli smo savršeno mjesto – Nautika, restoran na terasi s pogledom na gradske zidine i more. Bilo nam je tako dobro da smo se vratili tri večeri zaredom.

Gradske zidine čuvaju grad već stoljećima. Dok se šetate zidinama možete zamisliti kako je nekoć izgledalo tu držati stražu. Sa zidina imate otvoren pogled na stanove, vrtove i kuće – opet ona čudna mješavina povijesnog i sadašnjeg koja je tipična za Hrvatsku. Byron je rekao da je Dubrovnik dragulj Jadrana. Bio je u pravu, ali smo otkrili da i Split sjaji poput dragulja.

PRIJEVOZ: British Airways (0870 850 9850/ http://www.ba.com) nudi povratne letove iz Gatwicka za Split ili Dubrovnik od L110. Holiday Options (0844 477 0451/ http://www.holidayoptions.co.uk) nudi aranžman od sedam noćenja s doručkom u hotelu Le Meridien Lav u Splitu (informacije: 00 385 21 500500/ http://www.lemeridien.com/split) od L730 po osobi, L484 za djecu, uključujući povratni let iz Gatwicka i transfere. Isti paket u Hotelu Excelsior u Dubrovniku (20 353353/ http://www.hotel-excelsior.hr) iznosi od L590 po osobi, L424 za djecu. Iznajmljivanje automobila na zahtjev. Hrvatska turistička zajednica: 020 8563 7979/ http://www.croatia.hr.

Povijest nas štiti

Rujan 2007, by Randy Johnson urednik

Prigodom nedavnog posjeta Dubrovniku, ručao sam s bivšom hrvatskom ministricom turizma Pavom Župan-Rusković, u Nautici - restoranu s morskim plodovima, jednom od najboljih restorana u gradu - i u Hrvatskoj. S pogledom na smaragdnu uvalicu okruženu stijenama i zidinama...

"Hrvatska – Nova Rivijera"

Kolovoz 2005, Henry Alford

"U potrazi za najnovijim Mediteranskim žarištem događanja, Henry Alford ga je pronašao u srednjevjekovnom gradu Dubrovniku, a na prekrasnim dalmatinskim otocima otkrio je kulturnu i kulinarsku zemlju čudesa."
"Nakon što sam bacio pogled na kulturno-povijesne znamenitosti – ono što je možda bila prva Europska ljekarna, i gotičko-renesansni Knežev Dvor - uputio sam se na ručak u Atlas Club Nautika, koji se već dugo smatra najboljim restoranom u gradu. Nautika je smještena u ponešto sumornoj nautičkoj akademiji iz 19. stoljeća odmah izvan masivnih gradskih vrata ispred kojih se nalazi most za dizanje; dva kata svečanih blagovaonica nastavljaju se u dražesne sunčane terase koje gledaju na more."

"Na gornjoj terasi Nautike naručio sam Šefovu salatu sa škampima, i kozice u umaku od češnjaka i peršina. Odmah je postalo jasno zašto mnogi ljudi, uključujući i Talijane, naglašavaju kako je hrvatsko dno Jadrana kamenito umjesto blatno i smatraju hrvatske plodove mora kvalitetnijima od talijanskih."

Nautika - tvornica gastro raskoši

19.06.2005., Rene Bakalovic

Alef, bet, gimel, dalet i 18 drugih drevnih znakova u raznim permutacijama poredani su slijeva nadesno, a brojke zdesna nalijevo. Hebrejsko pismo prvi je put ispisano na jelovniku hrvatskog restorana, a jelovnik se od ove godine mijenja svaki mjesec.

Uz hebrejska, tu su i japanski znakovi i još šest jelovnika na drugim svjetskim jezicima. Restoran Nautika ponad krovova natiskanih kućeraka ribarske četvrti Pile, u stijenama i tvrđavama zaštićenoj vali u Dubrovniku, od ove je godine definitivno svjetska adresa na globalnom zemljovidu luksuza. Već uoči ljeta mjesto na terasi treba rezervirati u prijepodnevnim satima. Ako se traži stol s najboljim pogledom, onaj s brojem 35, onda je rezervaciju uputno ishoditi i koji dan unaprijed. Uoči ljeta najviše su se tražila jela od šparoga i artičoka, što su obvezne točke restorana koji naglašava sezonski pritok namirnica. Puževi u dingaču na pelješki način bilo je jedno od najugodnijih iznenađenja. Mladi kozji sir s aromatičnim južnodalmatinskim medom odlična je lokalna interpretacija starih talijanskih navika. Poslužiti fete mirisnog sira s kockama meda u saću, umjesto rutinskog mednog preljeva, upravo je dosjetka koja izdvaja vrhunske restorane od solidnih.

Cijene nisu tema

Svaki novi jelovnik nosi uz mijene godišnjih doba i tematske priče. U ovome, šef kuhinje Nikola Ivanišević reagira na veliki preporod vrhunskog maslinarstva u Hrvatskoj. Najbolje dijelove najcjenjenijih riba nudi u bijelo-crnoj emulziji. Napravio je svoju osobnu kupažu tri odabrana maslinova ulja i izmiješao ih sa sipinim crnilom. Od aperitivne dubrovačke malvasije do kućnog pelinkovca začaranog po staroj obiteljskoj recepturi, nadopunjuju se seljačka, pučka, gosparska i moderna mondena kuhinja: lopudski brodet s palentom u susjedstvu kavijara beluga malossol. U Nautici se popije više crnjaka iz podruma dvorca Petrus nego u bilo kojem drugom lokalu u Hrvatskoj. A cijene, kako bi to rekli arhitekti, više nisu tema. Relacije Nautike sada su u svakom segmentu globalne, pa se i cijena porcije vrhunskog kavijara od 1280 kuna, umjesto šokantnom, može nazvati samo primjerenom. Namirnice, kuhanje, prezentacija, podvorba ugrađeni su u cjenik, kao i najam prostora čiji je mjesečni iznos u kunama šesteroznamenkast.

Elitizam kao sustav

Luksuz luksuznih restorana problematičan je kad je ishitren ili površan. U Nautici je elitizam pretvoren u sustav. Catering restorana poslužit će jednako samopouzdano Papu kao što je uoči sezone ugostio tisuću novinara, uzvanika Chevroleta.


Gastrodrom - Nautika, Dubrovnik

10.12.2004., Davor Butković

"Nautika doista jest restoran visoke klase, s besprijekornom poslugom, sjajnim jedaćim priborom, elegantnim jelovnicima i kartama pića, i vrlo dobrom do odličnom hranom." "Briljantno jelo: Medaljoni od repa jastoga u umaku od Dingača."